Vadjenje zuba

Razloga za vađenje zuba može biti nekoliko najčešće su to karijes i parodontopatija , zatim nekad je zub potrebno izvaditi iz ortodontskih razloga najčešće kod dece. Impaktirani zubi najčešće umnjaci se vade iz razoga što guraju druge zube , ugrožavaju druge zub ili se oko njih stvara bolna upala.

Uklanjenje nekih zuba je jednostavna intervencija od samo nekoliko minuta dok je u nekim slučajevima kada je zub suviše oštećen ili anatomski u nepovoljnom položaju vađenje može trajati i duže. U slučaju kada je zub impaktiran tj. zaglavljen u kosti ili postoji neka fizička prepreka potrebna je oralno hiruška intervencija kako bi se on izvadio.

vadjenje-zuba

Posle vadjenja zuba

Sladoled je hrana izbora

Dakle sledeća 24 sata jedite prohlađenu hranu, nikako vruću.

Bol nakon vadjenja zuba

Umerana bol nakon običnog vađenja zuba je normalna pojava. U tokvoj situaciji od pomoći su analgetici (Brufen, Nimulid). Treba izbegavati analgetike na bazi acetilsalicidne kiseline zato što pojačavaju krvarenje.

U slučaju pojave jakih bolova vrlo verovatno da je došlo do pojave alveolita tj. infekcije ekstrakcione rane. Ovo je minorna komplikacija ali je ipak potrebno da se javite svom stomatologu radi sanacije

Krvarenje posle ekstrakcije zuba

Nakon što se zub izvadi krvarenje bi trebalo da prestane nakon 10 do 15 minuta. U slučaju da je pacijent na ozbiljnijoj antikoagulantnoj terapiji (lekovi protiv zgrušnjavanja krvi) pre nego što se zub izvadi potrebno je uraditi određene labaratorijske analize i konsultovati lekara koji je prepisao terapiju radi eventualne korekcije a kako bi se sprečilo eventualno produženo krvarenje.

Ispiranje rane nakon vađenja zuba – NE

Uloga zgrušane krvi u praznoj zubnoj čašici je da štiti ranu od infekcije. Ispiranje krvi iz rane vodi prodoru bakterija i pojavi alveolita. Ranu posle vađenja zuba nikako ne treba ispirati.

Koliko treba da zaraste rana nakon što se zub izvadi?

Uobičajevo vreme zarastanja ekstrakcione rane je 2 nedelje. U jednom trenutku pojaviće se beličaste naslage u pitanju je stvaranje fibrina što je sasvim normalna i očekivana pojava a ne kako mnogi misle gnoj.

Oporavak nakon vađenja zuba najčešće prolazi bez komplikacija pa i bez bolova. Ipak da bi sve prošlo bez komplikacija potrebno je da se pacijent pridržava nekoliko jednostavnih pravila. Kada su nehiruška tj. obična vađenja u pitanju 24 sata ne treba jesti vruću hranu, zatim ne ispirati ranu (ispiranjem rane ispere se krvni ugrušak koji štiti ranu od infekcije kao neka vrsta čepa i dolazi do bolne upale alveolita) , u slučaju bolova stomatolog će savetovati analgetike. Kada je reč o hiruškom vađenju potrebno je još i hladiti operisano mesto na način kako to preporuči oralni hirurg.

Najčešća komplikacija je postoperativni bol blažeg intenziteta koji se lako rešava primenom analgetika. Ukoliko je bol jačeg intenziteta znači da je verovatno došlo do pojave alveolita tj. upale zubne čašice zato što se ili nije formirao ili je ispran krvni ugrušak koji ranu štiti od infekcije.

Ukoliko je zub vrhom svog korena u maksilarnom sinusu ili infekcija sa vrha korena probije pod sinusa može doći do stvaranja oroantralne komunikacije. Zato stomatolog nakon svake ekstrakcije zuba u bočnoj regiji zahteva od pacijenta da dune na nos otvorenih usta. Ova retka ali ipak moguća komplikacija lako se rešava plastikom sinusa koja se vrši neposredno nakon ekstrakcije.