Vađenje umnjaka

Pod umnjacima podrazumevamo poslednje zube u vilicama sa sveke strane tzv. osmice. Vadjeneje umnjaka je procedura hirurškog uklanjanja umnjaka. Radi se jer oni mogu u nekim slučajevima predstavljati problem. Nicanje umnjaka može biti sprečeno koštanom preprekom ili drugim zubom tada se javljaja neprijatan osećaj ili čak bol. Mogu guranjem susedne sedmice dovesti do defekta na njenom korenu ili poremećaja u rasporedu zuba u vilici. Ako su uspeli da niknu delimično između njih i gingive (desni) dolazi do zapadanja hrane i nakupljanja bakterija tada dolazi do čestih upala i pojave bola, zubna kost se povlači i produbljuje se prostor između zuba i desni.

Intervencija

Sama procedura traje u proseku oko 30 minuta. Na desnima u predelu umnjaka se načini rez, zatim se ukloni deo kosti oko njega kako bi se oslobodio i omogućilo njegovo vađenje. Na kraju se rana ispere antibiotikom i ušije resorptivnim koncem koji sam vremenom nestaja tako da njegovo skidanje, koje ume da bude neprijatno, nije neophodno.

Bol

Vađenje umnjaka je apsolutno bezbolna intervencija. Izvodi u uslovima lokalne anestezije. Kada su u pitanju anksiozni pacijenti ili oni koji se preterano plaše stomatoloških može se primeniti analgosedacija prilikom koje je pacijent u polu snu, ne svestan vremena i intervencije. Sa intervencijom se počinje isključivo onda kada se obezbedi apsolutan komfor za pacijenta. 

Posle vađenja umnjaka

U većini slučajeva postoperativni period protiče menje više komforno.

Neposredno nakon intervencije aplikuje se injekcija kortikosteroida kako bi se sprečio nastanak otoka. Pacijet dobija gel za hlađenje i detaljna uputstva kako da se ponaša u post operativnom periodu.

 S obzirom da se radi u kosti obavezno se prepisuju antibiotici. Za slučaj pojave bola koriste se lekovi protiv bolova.

0/5 (0 Reviews)