Upala desni

upala-desni

Upala desni ili ginigivitis je upala dela potpornog aparata zuba tj. gingive. Nastaje kao posledica dejstva toksina bakterija dentalnog plaka i zubnog kamenca kao potpomažućeg faktora. Ako se ne leči vodi ka nastanku parodontopatije.

 

Upala desni nastaje kao posledica loše , neredovne ili nepravilne oralne higijene. U sulkusu oko zuba koji se prirodan prostor između desni i vrata zuba (deo zuba uz desni) dolazi do nakupljanja ostataka hrane i zubnog kamenca. Takva sredina pogoduje taloženju bakterija koja otpuštaju svoje toksine i dovode do pojave gingivitisa.

 

parodontologija
Uklanjanje-zubnog-kamenca

Najbolja terapija gingivitisa je njegova preventiva. Preventiva gingivitisa podrazumeva obuku pacijenta u pravilnom održavanju oralne higijene, redovne kontrole na svaka 4 meseca kako bi se uklonio zubni kamenac i ispolirali zubi kao i pravilnu i redovna oralna higijena od strane pacijenta.

Ako se javi upala desni onda se leči različitim metodama iz domena parodontologije. To može biti jednostavno uklanjanje zubnog kamenaca , može uključivati antibiotike a može podrazumevati i različite hiruške intervencije iz domena parodontologje.

0/5 (0 Reviews)