Ortodoncija

ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom ,  lečenjem i prevencijom nepravilnosti položaja i razvoja zuba , vilica i lica. Ortodontske nepravilnosti mogu dovesti do poremećaja u govoru , žvakanju i gutanju. Nepravilan raspored zuba otežava oralnu higijenu pa se usled toga javljaju karijes i parodontopatija. Neretko ove anomalije utiču i na celokupan izgled lica ili odnosno njegovu fizionomiju.

Na prvi ortodontski pregled dete treba dovesti već između 4 i 5 godine kako bi se videlo da li postoje nepravilnosti ili predispozicije za ortodontske anomalije. U ovoj prvoj fazi može se uticati na loše navike kao što je sisanje prsta koje mogu dovesti do nepravilnog položaja zuba.

Danas se ortodontska terapija može sprovesti kod odraslih pacijenata jednako uspešno kao i kod dece. Odrasli pacijentu se za postavljanje fiksnih proteza odlučuju iz gore navedenih razloga ali i u okviru terapije koja se tiče estetske stomatologije. Uvek je bolje kada adekvatnu estetiku zuba možemo postići konzervativnim metodama kao što je ortopedija vilica umesto da brusimo zdrave zube.

ortodoncija

Ortodontske nepravilnosti mogu dovesti do poremećaja u govoru, žvakanju i gutanju. Nepravilan raspored zuba otežava oralnu higijenu pa se usled toga javljaju karijes i parodontopatija. 
Postavljanjem fiksog aparata takvi problemi se mogu rešiti. 
Zakažite pregled i konsultaciju sa našim doktorima!
Pregledi u našoj poliklinici su BESPLATNI i apsolutno neobavezujući!

0/5 (0 Reviews)