Oralna Hirurgija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je stomatološka disciplina koja se bavi hiruškim lečenjam različitih vrsta oboljenja mekih i koštanih tkiva usne duplje. 

Oralno hiruške intervencije su bezbolne. Kod većine oralno hiruških intervencija bol je moguće eliminisati primenom lokalnog anestetika koji se ubrizgava ili u okviru regije koja je predmet zahvata ili oko udaljenog dela živca kako bi se blokiralo sprovodjenje impulsa. U retkim slučajevima javlja se potreba za primenom sedacije i to u glavnom kod pacijenata koji se previse plaše ili dece ometene u razvoju.

Režanj operacija

Režanj operacija je hirurška intervencija koja se koristi u lečenju parodontopatije. Prilikom ove procedure često je potrebna ugradnja veštačke kosti. Ugradnja veštačke kosti može se raditi u kombinaciji sa PRF. Više o režanj operaciji možete videti ovde.

Vadjenje zuba

Vadjenje zuba podrazumeva uklanjanje zuba iz zubne čašice. Potpuno bezbolno, uz anesteziju. Više o našim preporukama nakon vadjenja zuba možete videti ovde. Više o ovome možete videti ovde.

Impaktirani umnjaci

Vađenje impaktiranih zuba intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji. Apsolutno je bezbolna. Više o ovoj proceduti možete videti ovde.

Apikotomija

Apikotomija podrazumeva uklanjanje produkta infekcije sa vrha korena zuba i njegove okoline. Više o apikotomiji možete videti ovde

Resekcija frenuluma

Resekcija frenuluma je rutinski zahvat. Radi se u slučajevima kada je visok pripoj frenuluma za desni. Na taj način se sprečava povlačenje desni i  razvoj parodontopatije. Radi se kao predprotetska priprema kod totalnih i parcijalnih proteza bez prednjih zuba.

Nivelacija grebena

Nivelacija grebena je postupak u kome se bezubi vilični greben podiže na nivo pre spuštanja. Najčešće se radi kod pacijenata koji su indikovani za nošenje proteze ili nekog fiksnog rada.

Cisteoktomija

Cisteoktomija je hiruški zahvat uklanjanja zubnih cisti. 

Sinus lift

Sinus lift je hirurška procedura kojom se povećava visina kosti u gornjem delu vilice. Radi se da bi se omogućili uslovi za ugradnju implantata, u slučajevima kada korenovi bočnih zuba ulaze u sinus. 

5/5 (1 Review)