Opšta Stomatologija

opsta stomatologija

Redovnim pregledom kod stomatologa sprečavate nastanak karijesa i drugih oboljenja zuba. U našoj Poliklinici @dentaloralcentar pregled i konsultaciju možete obaviti BESPLATNO i potpuno bezbolno! 

Popravka zuba

Popravka zuba bi se mogla definisati kao jedan ili niz konzervativnih postupaka u cilju da se izgubljeni deo zuba nadoknadi, bilo da je uzročnik karijes ili nešto drugo što je dovelo do oštecenja zuba.

Karijes

Karijes je definitivno najčešći uzročnik oštećenja na zubima, koji zahtevaju konzervativnu popravku, a često i lečenje zuba. Nastaje kao posledica krajnjeg proizvoda metabolizma šećera od strane bakterija-kiselina. Kiseline koje bakterije stvaraju zapravo dovode do oštećenja zuba i nastanka zubnog karijesa.

Lečenje zuba

Lečenje zuba podrazumeva primenu različitih medikamenata na zub, kako bi se on doveo u stanje da se može izvršiti popravljanje zuba na bezbedan način, ili kako bi se mogla postaviti adekvatna nadoknada. Pod lečenje zuba spada postavka leka u cilju lečenja dubokog karijesa,a ako karijes prodre u komoru pulpe i javi se upala živca lečenje zuba podrazumeva endodonciju.

Materijali za popravku zuba

Postoje različiti materijali koji se koriste u cilju restauracije izgubljenog dela zuba. Neki od njih služe kao podloge, a to su razne vrste cementa. Drugi služe za nadoknadu spoljašnjeg dela zuba i to razni kompozitni materijal, amalgami i keramnički inleji kao najbolje rešenje. Kompozitni materijali dolaze u različitim bojama koje imitiraju prirodnu boju zuba, te u rukama veštog stomatologa zub može izgledati kao da na njemu ništa nije rađeno.Takođe se za restauraciju zuba mogu koristiti i pojedini glas-jonomer cementi.