Lečenje i prevencija parodontopatije

izrada bezmetalnih krunica

Prevencija parodontopatije podrazumeva sprečavanje njenog nastanka. Ona na prvom mestu uključuje redovno u pravilno održavanje oralne higijena. Zatim uklanjanje zubnog kamenca i poliranje zuba dva do tri puta godišnje. 

Lečenje parodontopatije uključije one procedure koje imaju za cilj da zaustave njenjo napredovanje. Ove procedure stvaraju uslove za pravilno održavanje oralne higijene.

Dakle osnovni uslov u prevenciji i lečenju parodontopatije je saradnja pacijenta. 

Uklanjanje zubnog kamenca

Uklanjanje zubnog kamenca je zapravo procedura uklanjanja tvrdih i mekih naslaga sa njihove površine. Osnovni ciljevi uklanjanje zubnog kamenca su preventivni da se spreči nastanak parodontopatije ili terapijski da se onda zaustavi ili uspori njeno dalje napredovanje. Uklanjanje zubnog kamenca treba sprovoditi na 4 do 6 meseci u nekim slučajevima i češće. Ako se sprovodi redovno uklanjanje zubnog kamenca je potpuno bezbolna procedura. 

Gingivektomija i gingivo plastika

Gingivektomija i gingivo plastika predstavljaju uklanjanje viška gingive i preoblikovanje kako bi se smanjili gingivalni džepovi i omogućila njihova pravilna higijena. Usled čestih upala dolazi najpre do oticanja gingive koje se može kontrolisati adekvatnom higijenom i uklanjanjem zubnog kamenca. Ipak ako su upale česte ili dugo traju dolazi do hipertrofije tj. permanentnog uvećanja gingive. Stvaraju se tzv. gingivalni džepovi u kojima se zadržavaju hrana i bakterije koje zatim svojim toksinima uništavaju zubnu kost.  

Kiretaža parodontolnog džepa

Kiretaža ili obrada parodontalnih džepova predstavlja parodontološku proceduru kojom se iz parodontalnih džepova uklanjaju obolela nekrotična gingiva i cement. Na taj način se stvaraju uslovi za smanjenje parodontalnog dreža i usporava se dalji razvoj parodontopatije. Procedura se izvodi pomoću posebnih instrumenata, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. 

Režanj operacija

Režanj operacija se drugačije naziva o otvorena kiretaža parodontalnog džepa. Koristi se u situacijama kada je neophodno učiniti kiretažu parodontalnog džepa pod direktnom kontrolom oka.  Cilj režanj operacije je kao  uklanjanje štetnog patološkog tkiva , regeneracja potpornog aparata zuba, redukcija dubine parodontalnih džepova. Često se kombinuje sa ubacivanjem veštačke kosti. 

0/5 (0 Reviews)