Keramičke fasete

Keramičke fasete su zubne nadoknade koje se koriste isključivo u estetskoj restauraciji zuba ali ne i u funkcionalnoj. Oni predstavljaju idealan izbor u slučajevima kada kod klijenta postoji isključivo vizuelni problem. Potrebno je da su struktura zuba, njihova jačina i otpornost očuvane.

Fasete

Fasete (veniri) – tanke keramičke ljuspice kojima uspevamo da ispravimo oblik zuba, estetiku osmeha i ulepšamo svaki naredni osmeh našeg pacijenta.
Before After

Uprkos mitovima da pucaju, da morate strogo paziti šta i kako jedete. Mi vas uveravamo da ništa od navedenih mitova nije tačno. Ukoliko se urade kako treba keramičke fasete predstavljaju dugotrajno i pouzdano rešenje. Sa kojim ste mirni barem sledećih 10 do 15 godina.

Keramičke fasete veniri

Keramičke Fasete

Našoj pacijentkinji su urađene keramičke fasete na gornjoj vilici i sada bi svaka holivudska zvezda mogla da joj pozavidi na ovakvom osmehu!

Before After

Keramičke fasete se izrađuju od bezmetalne keramike prvoklasnih karakteristika. Oblika su jedne ljuspice koja se postavlja na prednji deo zuba. Ostatak zuba ne dira pa na taj način štedimo zubnu supstancu i produžavamo vek trajanja samog zuba.

Proces postavljanja faseta

Kada se pacijent odluči da radi fasete najvažnije da se dobro isplanira ceo protetski rad. Wax -up modelom uspevamo da uživo prilažemo efekat koji će faseta dati zubima odnosno Vašem novom osmehu. Ukoliko je pacijent zadovoljan, onda se kreće u izradu I postavku bez brušenja Vaših zuba

Šta su keramičke fasete?

Keramičke fasete (veniri) su tanke keramičke ljuspice kojima ispravljamo oblik zuba i poboljšavamo sveukupnu estetiku osmeha. Izrađuju se od najboljih vrsta bezmetalne keramike u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj ordinaciji.

Trajnost keramičkih faseta?

Kada je reč o trajnosti keramičkih faseta ona su same po sebi večne. Ne menjaju boju, ne poprimaju pigmentacije od hrane i pića , ne pucaju, ne menjaju oblik. Potrebno ih je menjati na oko 15 godina zbog zuba nosača. Zubi nosači sami po sebi nisu postojani već ipak podložni uticaju vremena kao i samom odnosu pacijenta prema njima.

Prednosti keramičkih faseta?

Od svih nadoknada koje se postavljaju na same zube keramičke fasete zahtevaju najmanje brušenja.  U nekim varijantama brušenje nije ni potrebno (no-prep viniri). Zahvaljujući tome one maksimalno čuvaju zubnu supstancu.  Po nekim istraživanjima produžuju vek prirodnog zuba koji se nalazi ispod njih za čak 60% u odnosu na druge vrste nadoknada.

Zbog izuzetne preciznosti izrade u tehnici ili na CAD-CAM mašini u ordinaciji ove nadoknade idealno prijanjaju uz zub nosač koji prate u glatkim prelazima kao da su njegov prirodan deo. Usled toga ne dolazi do zapadanja hrane, niti nadražajnog dejstva samog materijala (bezmetalne keramike) na meka tkiva.

Estetika keramičkih faseta?

Kada je reč o estetici ove nadoknade zaista ne poznaju granicu. Sposobnost bezmetalne keramike da idealno provodi svetlost omogućava izradu keramičkih faseta potpuno prirodnog izgleda takovog da se ne razlikuju od prirodnih zuba. Sa druge strane kada pacijent to želi fasete se mogu izraditi i u izuzetno beloj boji.

Šta su kompozitne fasete?

Sem modernog naziva i dobre reklame kompozitna faseta se ni malo ne razlikuje od obične kompozitne (bele) plombe na prednjoj stani zuba sem po ceni. Podložne su pigmentacijama porekla od cigareta, vina, čaja, kafe itd pa tako brzo menjaju boju i zapravo čine osmeh još ne privlačnijim nego što je nekada bio. Često pucaju i moraju se krpiti.

Kako se izradjuju kompozitne fasete?

Kompozitne fasete se izrađuju ručno, direktno na samim zubima nanošenjem materijala za bele plombe nakon čega sledi poliranje. Poliranje nikad ne može biti idealno a i sam materijal je kao što smo već naglasili podložan pucanju i mikropukotinama pa često dolazi do nadražaja okolnih mekih tkiva oštrim deovima kompozitne fasete te se javljaju neprijatne upale. I na kraju njihova cena….preskupo za običnu belu plombu.

Iz gore navedenih razloga u Dental Oral Centru se ne bavimo izradom kompozitnih faseta.

Primer kombinacije bezmetalnih krunica i faseta

kombinacija-bezmetalnih-i-krunica
kombinacija keramickih faseta i bezmetalnih krunica pre i psole
kombinacija keramickih faseta i bezmetalnih krunica profil
kombinacija keramickih faseta i bezmetalnih krunica profil

Kaže nama pacijentkinja da uopšte nije fotogenična. A mi smo joj dokazali da itekako greši. Lepa, nasmejana, zadovoljna. Kontrola nakon godinu dana od kako je zauvek promenila svoj osmeh kombinacijom bezmetalnih kruna I faseta. Potpuno prirodan izgled zuba, pravilno odradjen prema njenom osmehu I crtama lica. Uostalom, procenite sami

Non-prep fasete

Da li znate kako izgleda priprema pacijenta za izradu non-prep faseta? U našoj ordinaciji je imperativno da se zub očuva, stoga za postavljanje faseta ne želimo da brušimo I kvarimo zdrav zub. Naša pacijentkinja jutros je došla da joj se uzme wax up otisak gde vosokom modelujemo novi oblik zuba za fasete. Voštani zubi nam služe da napravimo mini probu kako bi fasete izgledale I da li je pacijent njima zadovoljan:) Potom izradjujemo privremene fasete u ordinaciji sa kojima pacijent izlazi iz ordinacije a za koji dan postavljaju se definitivne keramicke fasete

34559400_1730314820382081_6024895610757316608_n

Proces izrade faseta

Kada se pacijent odluči da radi fasete najvažnije da se dobro isplanira ceo protetski rad. Wax -up modelom uspevamo da uživo prilažemo efekat koji će faseta dati zubima odnosno Vašem novom osmehu. Ukoliko je pacijent zadovoljan, onda se kreće u izradu I postavku bez brušenja Vaših zuba

Uspešne priče video galerija

Fasete - razbijanje mita

0/5 (0 Reviews)