Dečija stomatologija

Usluge decija stomatologija Dental Oral Centar

Preventivna stomatologija se bavi sprečavanjem nastanka oboljenja tvrdih i makih tkiva usne duplje. Pod preventivnom stomatologijom najčešće podrazumevamo stomatološke intervencije koje se sprovode na zubima kod dece kako bi se sprečio nastanak karijesa. Takođe u ove intervencije spadaju i uklanjanje zubnog kamenca i poliranje zuba koje se sprovode u cilju sprečavanja nastanka ili napredka parodontopatije i stvaranja karijesa

Zubni kamenac je glavni pomoćni faktor u nastanku parodontopatije. Svojim oštrim ivicama dovodi do oštećenja desni te se kao posledica javlja krvarenje prilikom pranja zuba, njegova mikroskopska struktura u vidu rupica predstavlja idealno mesto za skrivanje bakterija i mikroostataka hrane od vlakana četkice što sprečava adekvatnu oralnu higijenu.

Kamenac se može naći ispod desni i on se ne vidi golim okom već ga jedino stomatolog može otkriti pregledom. Ovaj kamenac koji nazivamo subgingivalnim (ispod gingive) upravo je najopasniji i dovodi do nastanka parodontopatije.

Uklanjenje zubnog kamenca spada pod preventivnu terapiju parodontopatije ali i pod terapiju u okviru njenog lečenja. U preventivnom smislu preporučuju se minimalno dve terapije godišnje ukoliko stomatolog drugačije ne odredi.

Zalivanje fisura

Fisure su udubljenja tj. pukotine na gornjoj površini bočih zuba. Često su te pukotine toliko duboke da u njima dolazi do zaglavljivanja i zadržavanja hrane te do stvaranja povoljnih uslova za razvoj bakterija i stvaranje karijesa. Postupak zalivanja fisura podrazumeva ubacivanje mase slične tečnom kompozitu u fisure kako bi se one ispunile i smanjila njihova dubina čime se sprečava retencija ostataka hrane i prevenira karijes.

Ova intervencija traje oko 10 – ak minuta po jednom zubu. Pri tome se zub ne obrađuje mašini te je apsolutno bezbolna i prijatna za dete. Nakon poliranja zuba ovo je idealna intervencija da se dete upozna sa svojim stomatologom.

Fluorizacija zuba

5/5 (1 Review)