Apikotomija

Apikotomija ili resekcija vrha korena zuba je procedura prilikom koje se uklanja infektivni proces iz okoline vrha korena zuba zajedno vrhom korena. Kada infekcija zbog karijesa prodre u kanal korena zuba ona napreduje prema njegovom vrhu gde zatim prelazi u okolnu kost u kojoj se vremenom stvara infektivni proces. Cilj apikotomije je da se ukloni zaostala infekcija u predelu vrha korena kada je to nemoguće učiniti samim lečenjem kanala korena zuba tj. endodoncijom.

Procedura

Izvodi se tako što se u predelu vrha korena zuba odignu desni a zatim se iz tog predela ukloni inficirano tkivo i deo vrha korena koji bi mogao da sadrži bakterije. Kako bi intervencija imala smisla u toku  ili pre nje, neophodno je sprovesti endodontsku terapiju kako bi se osiguralo da u samom zubu više nema zaostalih bakterija koje bi je mogle kompromitovati.

Bol u toku apikotomije

Apikotomija je potpuno bezbolna procedura, izvodi se u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 minuta. Kada su u pitanju anksiozni pacijenti ili oni koji se preterano plaše stomatoloških i hirurških intervencija može se primeniti analgosedacija koju u našoj poliklinici vodi specijalista anesteziolog.

Posle apikotomije

Nakon intervencije pacijent dobija uputstva od strane stomatologa kao i gel za hlađenje kojim se hladi operativno polje. Većina oralno hirurških intervencija danas pa tako i apikotomija prolaze bez otoka i bolova ili uz minimalne vidljive otoke. Primena antibiotika i drugih lekova omogućava komforan postoperativni period.

0/5 (0 Reviews)