Parodontopatija i implantati

Klijenti se često pitaju da li u slučaju gubitka zuba usled parodontopatije implantati dolaze u obzir? Da li će se isto desiti sa implantatima što se desilo sa zubima?

Parodontopatija je oboljenje koje dovodi do propadanja tkiva koje drže zub u alveolarnoj (zubnoj) kosti i same zubne kosti. Gotovo da nema osobe na svetu koja nema makar minimalan oblik ovog oboljenja, što može proći apsolutno neprimetno, a vidi se na rutinskom rendgen snimku. Izraziti i klinički evidentni oblici parodontopatije najčešće su posledica loše oralne higijene i nakupljanja zubng kamenca.

Periimplantitis je infekcija oko imlantat a dovodi do propadnja kosti oko njega. Zapravo za razliku od zuba koji u alveolarnoj kosti drže neka druga tkiva koja su smeštena između implantat ostvaruje direktnu vezu sa okolnom kosti bez posrednih tkiva. Razlozi za nastanak parodontopatije i periimplantita su identični dakle loša oralna higijena, nakupine kamenca.

Na kraju možemo da odgovorimo na pitanje. Parodontopatija nije kontraindikacija za ugradnju implantata ukoliko pacijent promeni svoje navike po pitanju redovnih kontrola kod stomatologa i oralne higijene.

Pogledajte video šta se dešava nakon gubitka zuba.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search